29 de mayo de 2015

El comboi

Després de tota la polèmica que ha envoltat la Crida en València d’enguany, amb el despropòsit del caloret, s’ha instal·lat al voltant de la festa fallera un debat sobre l’ús del valencià que em sembla prou interessant. Tant és així que huí, a pesar de que tinc per costum escriure esta columna en castellà, m’ha paregut molt més raonable escriure-la en valencià.
                I volia convidar-los a que parlem sobre una paraula molt valenciana que crec que s’ha de reivindicar per a explicar què són les falles i cóm les entenen moltes persones. Esta paraula la vaig sentir en la retransmissió d’una de les mascletaes dels últims dies en boca d’une dones que venien de Xàtiva a vore-la en la plaça de l’Ajuntament de València. Dien nostres protagonistes, que devien tindre seixanta i pico d’anys, que “ens hem acomboiat per vindre a vore la mascletà” i crec que no hi ha millor forma de descriure cóm viu la festa molta gent. El comboi, quina paraula! Fins i tot creia que era una d’eixes paraules i expressions que perviuen en la llengua de nostres majors, però que no compten amb el beneplàcit de la norma. Però, no, el diccionari sí l’arreplega, i en la seua última definició, diu que el comboi es "l'acompanyament de persones que acompanyen una altra en pla alegre i bulliciós".
                Aquella dona volia referir-se, i ho feu molt bé, a que en un tres i no res, en un pensat i fet, havien agarrat el tren des del seu poble i s’havien plantat en el cap i casal a disfrutar de la festa. Segurament, després dinarien en algun restaurant, riurien molt i tornarien a casa dient que havien  passat un dia de categoria.  El comboi d’aquelles dones bé pot ser l’esperit que hauria d’inundar les falles també a Torrent.
                Pensem, si no, en cóm molts dels problemes que pateixen algunes comissions i alguns veïns podrien resoldre’s si apliquem el comboi. Que la carpa està quinze dies tallant un carrer, però només es gasta quatre? Xe, comboiem-nos i fiquem-la més a prop de les festes, així deixem que els veïns, fallers i no fallers, puguen aparcar el seu cotxe bé. Que des del dia u hi ha un xiquet que va alternant-se amb altres per tirar masclets a la plaça de baix de casa? Ei, nanos, comboieu-vos per tirar-los tots a la vegada sense destorbar a qui està dormint! Que no puc menejar-me amb el meu cotxe pel poble perquè estan els carrers tallats? Xe, deixa el cotxe al garatge i ix al carrer a passejar, a vore falles i a menjar bunyols! Que la veïna del casal es queixa per les pixarrades i les molèsties del nostre parador? No ens consta res comboiar-nos i ajudar-li a netejar la porta i després convidar-la a sopar per a que ella també disfrute de la festa i no només la patisca. Comboi és la paraula.

                Què els sembla? Ens comboiem a passar-ho bé? Si es així, bones falles!

No hay comentarios: